آلودگی هوا و چشم‌های کودکان

امروزه با گسترش چشمگیر اطلاع رسانی در فضای مجازی، بسیاری از والدین در مورد بیماری های کودکان (از جمله بیماری های چشمی) اطلاعات مناسبی بدست آورده اند و به همین دلیل اغلب پدرها و مادرها می دانند شایع ترین عارضه های چشمی در خردسالان و کودکان تنبلی چشم و شماره چشم (دوربینی، نزدیک بینی یا آستیگماتیسم) است. از این دو عارضه که بگذریم، آلرژی، خشکی، قرمزی و خارش چشم جزء شایع ترین بیماری های چشمی (به ویژه در شهرهای بزرگ) محسوب می شود. یکی از انواع آلرژی که در پی آن قرمزی، خارش و خشکی چشم هم پدید می آید، در فصل بهار بروز می کند که به آن آلرژی بهاره می‌گوییم و اغلب افراد یا آن را تجربه کرده اند یا با عوارضش آشنا هستند. اما همین عوارض آلرژی بهاره، هنگامی که هوا آلوده باشد نیز بروز و ظهور خواهد داشت و بسیاری از افراد خصوصاً کودکان آن را تجربه خواهند کرد.

خوب است بدانیم در هوای آلوده، مواد ایجاد کننده آلودگی روی سطح چشم همه ما می نشیند و برای اینکه چشم بتواند این مواد را بشوید، نیازمند یک سیستم اشکی مناسب و کارآمد است؛ اما بطور معمول سیستم اشکی بچه ها در این زمینه توانایی کامل را ندارد و چندان خوب کار نمی کند. به همین دلیل آلودگی های موجود در هوا باعث می شود چشم کودکان و خردسالان بیشتر از بزرگسالان به علائم آلرژی زا واکنش نشان دهد. همین آلرژی سبب مسئله دیگری به نام خشکی چشم خواهد شد. وقتی هم که چشم خشک شود، میزان، کیفیت و قدرت اشک، باز هم کاهش می یابد و مواد آلرژی زا در چشم باقی می‌ماند. به عبارت دیگر آلرژی و خشکی چشم یکدیگر را تشدید می کنند و چشم کودک واکنش های شدیدتری نشان می دهد.

بنابراین در روزهایی که هوا آلوده است خانواده ها باید تا حد ممکن بچه ها را از منزل بیرون نبرند و از بازکردن پنجره ها نیز خودداری کنند. در چنین روزهایی بهتر است بچه ها هم کمتر از تلفن همراه، تبلت و رایانه استفاده کنند؛ چرا که استفاده از این لوازم باعث تشدید خشکی چشم می شود. و سخن آخر اینکه اگر والدین متوجه شوند چشمهای کودک شان خیلی قرمز شده یا او چشمش را به شدت می مالد و یا هنگامی که کودک از خارش و خشکی چشم شکایت کند، لازم است در اولین فرصت فرزند دلبندشان را نزد چشم پزشک ببرند.